Classification

The refined VDP.CLASSIFICATION is not part of the official German wine law but rather an in-house statute of Gemany’s Prädikat wine estates in which the quality of a wine is defined according to “terroir,” i.e., origin and quality are inherently linked.

VDP Classificationpyramid

 

vdp 500 1
vdp 500 2
vdp 500 3

 

GutzlerLogoGold100pl


VDP.GROSSE LAGE – The peak of the pyramid

VDP.GROSSE LAGE designates the very best vineyards of Germany, within which the finest parcels have been narrowly demarcated. With their site-specific characteristics, these wines are particularly expressive and have exceptional aging potential. They are planted with traditional varieties best suited to a particular site, as determined by each region.

 

GutzlerlogoSilber100pl


VDP.ORTSWEIN –Sourced from superior soils

VDP.ORTSWEINE, or village wines, originate from a village’s good, traditional vineyards that are planted with grape varieties typical of their region. Yield restrictions are also a criterion for wines of this category.



GutzlerLogoBronze100pl


VDP.GUTSWEIN – Good from the ground up

VDP.GUTSWEINE, or regional wines, originate from an estate’s holdings within a region. They are entry-level house wines that meet the general quality standards prescribed by the VDP and provide a good introduction to the VDP’s hierarchy that inherently links wine quality with origin

 

 


GutzlerlogoSchwarz100plUNIKATE

Unsere Unikate sind Wein von höchster Güte. Die von Handselektionierten Trauben wachsen in besten Lagen. Durch ihre gezielte lange Lagerung im Holzfass haben die Weine ein sehr hohes Alterung Potential. Sie begeistern mit Kraft, Länge und extremer Vielfältigkeit.

 

 


  

GutzlerlogoSchwarz100plSEKTE - "Echtes Handwerk ... Flasche für Flasche"

Seit einem Vierteljahrhundert betreiben Gutzlers eine kleine Sektmanufaktur. Durch die traditionelle Flaschengärung entstehen im klassischen Champagnerverfahren Sekte, brut oder extra brut, mit besonderem Charakter.

Das Wesentliche ist dabei die gezielte Traubenerzeugung für die Spitzensekte aus den Rebsorten Chardonnay, Riesling und Pinot Noir.

 


  

Gutzler Williams100EDELBRÄNDE  - "Klein und Fein"

In der kleinen hauseigenen Gutsbrennerei werden nur edelste Obst- und Tresterbrände in kleinen Mengen destilliert. Hochgeschätzte Tropfen für Liebhaber und Kenner.

Obstbrände: Traube, Apfel aus dem Eichenfass, Mirabelle, Pflaume, Kirsch, Williams, Quitte, Sauerkirsch, Himbeere, Aprikose, Schwarze Johannisbeere

Wildobstbrände: Heidelbeere, Sanddorn, Holunder

Tresterbrände: Riesling, Chardonnay, Muskattraube, Trester aus dem Maulbeerbaumfass